Kerinduan
12:49:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin

Assalamualaikum wbt,

Dah lama tak buka dan update blog ni. Almaklumlah, sibuk memanjang jer (huhu!). banyak sungguh tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dari hari ke hari. study dan kerja-kerja persatuan, banyak lagi yang statusnya pending dalam daily planner dan ntah bila nak wat. tapi insyaALlah, semuanya akan terasa mudah dan ringan kalau matlamatnya jelas, iaitu buat kerja untuk islam dan bukan untuk persatuan islam.

kita kena hayati konsep 'dakwah inside-out' dan bukannya 'dakwah outside-in'. kenapa yer?

dakwah outside-in :

1. Dakwah itu suatu kewajipan
2. Dakwah itu suatu tuntutan
3. Dakwah itu suatu tambahan kepada keislaman

Kesan dakwah outside-in :

1. Dakwah terasa berat
2. Dakwah tidak natural
3. Dakwah pasang surut dan hilang signifikasi

tapi lain pula kalau kita faham dan ikut konsep dakwah inside-out

dakwah inside-out :

1. Dakwah itu keperluan sebelum kewajipan
2. Dakwa itu suatu keseronokan
3. Dakwah tu natural, sebahagian daripada keperluan islam

Kesan dakwah inside-out :

1. Dakwah dengan penuh desire ‘The Burning Desire’
2. Dakwah lebih ‘stabil’ merentas usia.

“Kisah peperangan yang dilalui oleh Nabi SAW benar-benar memberikan pengajaran yang bermakna kepada kita semua sebagai umatnya. Perang bagi nabi bukan bertujuan menghancurkan musuh semata-mata, malah yang sebetulnya ialah menghapuskan kejahatan dan memalingkan musuh kepada kebenaran.
Apabila kita berperang kerana membela bangsa, maka bukan jihad namanya. Jika kita berperang kerana kepentingan diri atau gerakan, itu juga bukan jihad. Berperang dalam erti kata sebenar ialah kerana ingin menegakkan kalimah Allah. Maka Allah SWT telah meletakkan syarat-syarat asasi yang mesti diikuti dalam medan peperangan.
Kesatuan sangat penting dalam berjihad. Berada dalam satu saff yang teratur, taat kepada perintah ketua, mendahulukan yang terpenting, jangan pentingkan diri sendiri, memulakan dengan nama Allah yang Maha Mulia, menjauhi maksiat dan memperkasakan taat, serta sentiasa memperbetulkan niat.
Saya ucapkan selamat berseida buat semua jentera yang bakal berjihad. Pamerkan keizzahan Islam, pasti gerakan anda digeruni. Jangan hanya izzahkan persatuan Islam kelak anda akan diketawakan. Moga anda memahami maksud tersirat saya.” – ust Dzulkhairi.
This entry was posted on 12:49:00 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Komentar: