Travelog Aspirasi Ramadhan
2:10:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin
Alhamdulillah, travelog aspirasi ramadhan telah berlalu dengan jayanya. Ia berlangsung di Cameron Highland. Saya ditugaskan untuk menjadi Camp Commander bagi travelog ini. Pada awalnya, andaian saya terhadap tugas sebagai camp commander ni senang ajer, tapi andaian itu kian meleset bila saya sendiri mengalami saat-saat itu. hehe..cuaca yang sangat sejuk hanya mengigit-gigit tubuh saya yang kecil ini. Nak jalan pun susah, adeh! Tambah pula, kena banyak keluarkan command, jerit dan bercakap di bulan ramadhan. Tuan President Institusi Usrah dah bagi nasihat awal-awal supaya saya tingkatkan stamina se-maxsimum mungkin.

Yang seronoknya, walaupun badan dihinggap rasa keletihan yang teramat (huhu!), tapi semua rasa-rasa tu hilang bila saya melihat adik-adik peserta. Entah kenapa..saya pun tak tahu. Mungkin sebab perasaan sayang saya pada adik-adik peserta lebih memuncak berbanding perasaan-perasaan lain. Alhamdulillah, saya awal-awal lagi dah setkan niat untuk mentarbiyah mereka. Maka senyum saya adalah senyum tarbiyah, marah dan teguran saya adalah untuk mentarbiyah, santai saya adalah untuk mengukuhkan ukhuwah, diam saya terhadap karenah mereka tanda sayang pada mereka. hehe, pening saya. entah kenapa rasa kasih dan sayang pada mereka melonjak-lonjak. Saya pun tak tau dari mana datang perasaan tu. Mungkinkah saya ni dah nak jadi bapa? erk.. (masih muda kot!)

Ni antara sebahagian kecil gambar-gambar yang saya ada. Ada banyak lagi. Nanti kalau pihak persatuan dah upload gambar-gambar travelog dalam online storage, nanti saya hebahkan. Buat masa ni, tengok je la gambar-gambar ni. Hensem dan cumel tak saya? hehe..







This entry was posted on 2:10:00 AM and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

26 Komentar:

On September 9, 2009 at 6:35 AM , ~mIsS_p00h~ said...

Mungkinkah saya ni dah nak jadi bapa?

waaa... mmg muda yg amat k0t! :D

ukhuwwahfillah abadan abada... bsama adik-adik semestinya adalah kenangan termanis! Semanis strawbery camer0n mungkin? :)

slmt bjuang CC! ^_^

 
On September 9, 2009 at 7:12 AM , zinnirah_aljannah said...

Mungkin dah sampai aura untuk menjadi abang yang penyayang kot. Sebelum ni kan asyik menjadi adik je~ :D

p/s: gambar mencium bunga & pose din phirus tu poyo sungguh~ :P

 
On September 9, 2009 at 9:55 AM , Nik Muhammad Amin said...

to ~mIsS_p00h~ :

mmg muda sgt kalau nak jadi bapa sekitar umur mcmni..hehe, tp nothing is impossible. tunggu saje surat jemputan ye :D

ukhuwah kita lagi manis dari strawberi. saat terasa manisnya apabila kite semua diuji. uhuhu, kalau ada rezeki kita jumpe lg dalam tamrin 2 ok..

 
On September 9, 2009 at 10:02 AM , Nik Muhammad Amin said...

to zinnirah_aljannah :

sy rasa terlebih aura la plak..dah sampai aura tahap bapa..buktinya, tengok jer gambar2 tue, mencium bunga dan berselinap disebalik bunga,,ouch..

kenapa sy rasa semacam jer nih? oh tidak!

den phirus mmg mcmtue. suke posing gambar diluar tabi'e manusia biasa. buat sesuatu yg tak masuk akal dan aneh..itulah den phirus..mungkinkah den juga senasib mcm saye? hehe :p

 
On September 9, 2009 at 10:22 AM , Aizuddin said...

biasa la tu...
kalu dah jadi ketua tak de ape yg manis bila tgk anak-anak buah gembira...biarpun kita terseksa....
sbg abg kepada adik2 pun mcm tu....
sbg ayah kpd anak2 pun mcm tu...
susAh mcm mane pun,mesti nk tgk anak2 senyum riang....

 
On September 9, 2009 at 11:24 AM , sahabat said...

salam Amin...mudo lg nmpknya. x bruboh enta dih. lamo x jupo.
tahniah Amin

 
On September 9, 2009 at 2:09 PM , bikrunnajah said...

smgt bukak blog ni nk tgk gmba travelog....bile bukak je...hmm...gmba die je rupenye...

erk...ayat last tu???

 
On September 9, 2009 at 3:52 PM , miss iszyani said...

wuu~
betul tue nadia..
ingatkn gamba overall td..hehe
takpela =)
gamba 2nd di 2nd row itu?? ;)
ngee~

 
On September 9, 2009 at 4:23 PM , ~ZuLhAiRi~ said...

salam...

semanis straberry?...masam la...heheh

ambui3...cium bunge sana sini...balik umah cium kucing plak..haha...

 
On September 9, 2009 at 4:41 PM , HafizuddinPirus said...

haha sememangnya itu gak bisa dipertahankan, mudah2an ianya menjadi kenangan yang terindah..

 
On September 9, 2009 at 6:15 PM , Nik Muhammad Amin said...

to Aizuddin :

alamak president silat gayung datang menjenguk..maap pres. saya dah lama tak turun trening. sob3, ada bnyak komitmen lain yg melintang dan perlu di aulakan.

tp kalau nak wat skill combat tue masih ingat dong..dush! dush!

 
On September 9, 2009 at 6:19 PM , Nik Muhammad Amin said...

to Sahabat:

alhamdulillah ana masih muda. enta msti dah lain mcm ghupakan? ye la, org bumi anbiya', jordan, bila balik mesti lain punye. kita jumpo maso rayo ni des..ana cuti sekejap jah Hamdi. dalam 23-25hb ana dah kena balik kampus balik. ado final exam.

kato ada meeting ttg BADAR? jadi ko neh..kalau jadi enta kena mai ambik ana la :D

ana tok berubah mcm dulu? Hamdi, lain mcm je bunyi tue..

 
On September 9, 2009 at 6:24 PM , Nik Muhammad Amin said...

to nadia dan miss_iszyani :

ala ni kan teratak saye, so kena la lobi gambar sndiri. apapun, gmbar2 tue tidak ada kaitan antara yang idup atau telah meniggal dunia.

soalan akhir tu adlh soalan killer ever. setahun sekal je sy tnye soklan mcm tue..

lastly, kpd org2 kuat biro dakwah, (nadia dan isz), nmpaknye kalian dah boikot exco sndiri..oklah, abg lotak jwtn le camne. ;p

 
On September 9, 2009 at 6:29 PM , Nik Muhammad Amin said...

to zulkhairi dan en hafiz:

kat rumah takde bunge zul, kucing je ada. kucing rumah kita tu nmpak je manje tp masa aku pi sahur td tgk dia lawan ngn anjing kot.

p/s ~ tgk la kucing tu, hasil didikan sapa. berani kan?

en hafiz, kenangan di cameron sgt best. lain kali, hang plak jd direktor pi sana yeh..aku nak jd peserta lak..

 
On September 9, 2009 at 7:11 PM , miss iszyani said...

hehes~
mintak ampunla tuan exco..
takde niat pun nk boikot exco kami nie..
takpe2..teruskan perjuangan..tak perlu letak jwtn..
hehe :P

 
On September 10, 2009 at 12:45 AM , bikrunnajah said...

mne ade boikot biro sndiri....senanye sye tgh tggu bile la bdt nk wt iftar sme2....sye ni join iftar biro lain, malu je....hehe...

 
On September 10, 2009 at 12:50 AM , bikrunnajah said...

lg satu, sye dgr abg amin join iftar n main bdminton bak...lupekn bdt ke???sian ktrg, menumpang biro lain je...

 
On September 10, 2009 at 1:57 AM , Nik Muhammad Amin said...

huhu! kecian kat ahli2 BD. seriously, abg tak sempat nak organize. jadi parasit je utk aktiveiti biro2 lain. diorang invite abg, abg join je la.

bukan tak mau organize aktiviti biro, cuma exco2 BD ni agak cibuk sket. takpe nanti lama2 kalian fhm ;p

tak usah malu, i'Allah kita akan create aktiviti biro nnti. kita invite semua biro2 lain. tp bukan sem ni ler.

kalau diizinkan Allah, sem depan. kita pi pantai or air terjun. ada tiga objektif mendasar akan kita cuba capai dlm program tu kelak.

so director abg dah ada, bikrunnajah. penyelaras kak aisyah senik. amacam?

tuntasnya, abg jelous sebenaqnya dgn biro2 lain. diorang dapat spend waktu bersama2 adik2 biro.. time dok main badminton tadi teringat kat umair, sham, muhaimin, hazri, nadia, iszyani, fira, dll..hehe

 
On September 10, 2009 at 2:02 AM , Nik Muhammad Amin said...

haa, teringat, kan kita ada yahoo group BD. so pakat2 la memeriahkan yahoo group kite tue ye. tanya khabar rakan2 pun okeis jugek.

ops, abg tak reply lagik soklan yg nadia tnye dlm y!group tue..i'Allah abg cuba jwb. iszyani punye email terbaru tu sangat best utk dibace. ikhlas dari hati gamaknya.

seeru 'ala barakatillah

 
On September 12, 2009 at 1:16 AM , sahabat said...

salam Amin...bkn meeting BADAR, tp ado projek skit utk. projek besar. Amir bgtau dh kn.

mksd ana enta x brubah tu, muko la. mudo berseri. mesti sbb wudhu' ni. your way pn ana raso ado lg mcm dlu. hehe. ado laaa...x po, nanti jupo kito tgk la gano insyaALLAH

 
On September 12, 2009 at 1:38 AM , Nik Muhammad Amin said...

Hamdi, dalam bnyak2 perkara, ana nok mintak tlg enta skit je. doakan ana bleh Hamdi. doakan spye ana mudah dan thabat mnghadapi ujian dari langit. wassalam

 
On September 12, 2009 at 1:39 AM , bikrunnajah said...

director jgn kasi bikrunnajah....die masih perlu byk belajar...kasi isz mgkn???

 
On January 2, 2010 at 7:00 PM , Anonymous said...

salam nik amin..kami mntak maaf bbyk tgk gmba enta cium bunge mmbt kami tergelak2 dan mengata2 cket..maaf..hrap enta dpt maafkan kami...-hamba Allah yg hina-

 
On January 14, 2010 at 8:02 AM , Nik Muhammad Amin said...

anonymous, oo mengata ye..
xpe2. ada ubi ada batas ada hari boleh balas :p
hehe, patutla rasa berat semacam je badan masa cuti baru2 ni..rupa2nya pahala dok masuk keh2..

 
On February 17, 2010 at 8:24 AM , Anonymous said...

Hi bingkisandakwah.blogspot.com guys..

Are you looking to get your Internet Business [b]Indexed on top of Bing[/b] search engine? Maybe you are looking to get more unique visitors? We have the ideal solution for you! We offer you an exclusive chance to experiance the knowledge of our [b][url=http://xrumer-blast.com/marketplace/xrumer-products/]Xrumer Services[/url][/b]. [url=http://www.xrumer-blast.com][img]http://xrumer-blast.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif[/img][/url]

It is NOT trash! This is a human edited post created specifically to demonstrate the strength of our automated software and its potential of getting to wide variety of audience in an effective and time saving manner.

We are a group of veteran [b][url=http://xrumer-blast.com/about-xrumer-blast-com/]Internet Marketers[/url][/b] and [b]Search Engine Optimization Experts[/b] that provide [b]Affordable, High Quality, [url=http://xrumer-blast.com/marketplace/seo-products/]Search Engine Optimization Service[/url][/b]. Post your message on thousands of forums, message boards, blogs and journals and gain organic traffic in a matter of days! With the help of our [b][url=http://xrumerblast.livejournal.com/]Search Engine Optimization Experts[/url][/b] your [b]Blog URL[/b] can appear on [b]1009[/b] blogs and message boards. Receive almost instant increase of your search engine rank, Get thousands of quality backlinks directly to your Site without lifting a finger!

Our goal is simple; we want to make you and your website on the top of every search engine so you and your family can enjoy the comfort of steady, automatic income without leaving your home. Trough our [b][url=http://xrumer-blast.com/contact-xrumer-blast-com/]SEO Advice[/url][/b] you will receive one of the best support seen in the industry. As part of our [b]Search Engine Optimization Services[/b], we take care of everything for you, from Optimizing your Website for search engines all through ranking your Bussiness on the first page of your Google.

For more information regarding [b]Search Engine Optimiztion[/b] and [b]Xrumer Blast Services[/b] check out [b][url=http://www.squidoo.com/xrumer-service]Xrumer Services[/url][/b]. Our site includes everything you need to order your first [b]Xrumer Blast[/b], you can create the most appropriate message (Project) to suit your Bussiness, send us the information and after the payment clearance we will start working immediatly!

[url=http://xrumer-blast.com/marketplace/][img]http://xrumer-blast.com/wp-content/uploads/Xrumer-Blast-Logo.png[/img][/url]

 
On November 18, 2012 at 12:33 AM , Anonymous said...

Withstand to our Boots moncler jacken outlet on monclerjacken-outlet2012.blogspot.com Online Disclosure!
Honest Boots All right planchas GHD on planchasghdbaratas-es.blogspot.com howl elsewhere waiting to you!
They deals nike air max shoes for nikefreerunairmax.blogspot.com frankly with all their customers!
Womens and gentlemen cheap nike shoes in cheap-nike-shoes2012.blogspot.com low populating scandalous priced a substitute alternatively of your stock!
They all the arrange surf on our briefness moncler outlet in moncler-outlet-sale2012.blogspot.com valid website!