Final Montaj Promo KN'10
8:00:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin

Kiamat bukanlah satu perkara baru yang dibincangkan manusia. Bahkan mempercayai akan berlakunya kiamat adalah wajib bagi umat Islam dan ianya merupakan rukun iman yang ke 5. Dalam al-quran dan hadis telah di perihalkan bahawa sebelum berlakunya kiamat, beberapa tanda- tanda kecil dan besar akan berlaku ke atas manusia akhir zaman. Salah satu tanda hampirnya hari kiamat ialah, perpecahan umat Islam.

Islam merupakan sebuah agama suci yang menekankan semangat persaudaraan sesama muslim dan menyuruh umatnya untuk bersatu padu dalam menjalankan dakwah dan mengembangkan agama Allah. Pepatah melayu juga ada menyebut, ‘bersatu teguh, bercerai roboh’. Namun begitu,sejak akhir-akhir ini, kita sering terdengar perihal penindasan yg dilakukan terhadap masyarakat Islam di seluruh dunia. Afghanistan, Iraq, Bosnia, dan Palestin adalah contoh negara yang menjadi mangsa kekejaman golongan kafir.

Manusia berada di dalam kehinaan di mana sahaja kecuali mereka menghubungkan diri dengan Allah dan berpadu di dalam ummah. Bumi Palestin yang menjadi tapak Masjidil Aqsa masih tidak dikuasai umat Islam kerana tiadanya perpaduan. Pemimpin – pemimpin Islam tidak duduk semeja membincangkan hal ummah secara serius dan saling berselisihan dek perbezaan mazhab dan pendapat. Ada perumpamaan yang mengatakan, sekiranya semua umat Islam meludah atas negara haram Israel, nescaya boleh tenggelam negara itu. Tanpa perpaduan, umat Islam akan binasa.

Kesedaran umat Islam akan pentingnya perpaduan di zaman ini amatlah kurang. Gaya hidup masyarakat kini yang sibuk mengejar cita-cita dunia telah melalaikan mereka daripada menyedari perihal akhir zaman ini. Justeru, Institusi Usrah berasa terpanggil untuk menjalankan tanggungjawab memberi kesedaran dan berda’wah dengan mengajak masyarakat untuk kembali menghayati tanggungjawab kita sebagai seorang muslim dan khalifah di muka bumi ini dan kembali kepada ajaran Islam yang sebenar, serta berpegang teguh pada aqidah yang dibawa Rasulullah S.A.W. Oleh itu, Institusi Usrah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sebuah Konsert Nasyid yang bertemakan Fenomena Akhir Zaman.

http://konsertnasyid10.blogspot.com/