Pengembaraan saya dan Doraemon
12:47:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin

Semalam adalah hari yang paling menarik. Saya berjumpa dengan Doraemon. Kami sempat berborak sebentar. Dia cerita kat saya, sebenarnya dia nak pergi ke dunia ais, 800,000 tahun ke belakang. Dia ingin membuat kajian mengenai serpihan meteor yang dijumpainya di tanah besar China beberapa hari yang lepas. Katanya, serpihan meteor itu ada kaitan dengan malapetaka yang dihantar oleh kerajaan Pesuruh Angin pada zaman purbakala. Setelah membuat sedikit penelitian, hujan meteor tersebut merupakan sebab utama mengapa Negara Jepun terpisah dari tanah besar China, seperti yang terjadi sekarang. Ini menyebabkan Doraemon teringin nak malihat keadaan sebenar waktu itu. Tapi malangnya, terowong masa yang dia guna tu telah berlaku sedikit masalah. Dia termasuk dalam dimensi lain. Akhirnya, sampai kat dimesi masa yang saya tinggal sekarang. Pesawat yang dinaikinya juga mengalami sedikit kerosakan kecil di bahagian kiri sayap. Dia meminta tolong saya untuk mendpatkan 2 botol air paip untuk membaiki bahagian engine yang rosak.

Tanpa membuang masa, saya terus berlari kearah bangunan FOSEE yang terletak berhampiran bukit bagi mendapatkan bekalan air. Setelah itu, saya berkejaran balik ke kawasan pesawat tersebut terdampar. Saya serahkan dua botol air yang diisi tadi kepada Doraemon. Dia kemudiannya mengisi air tersebut kedalam tangkin pesawat tu. “Fuh, nasib baik ada orang datang. Kalau tak, teruk saya nanti di kacau oleh tikus-tikus bukit. Terima kasih ye saudara”, bebel Doraemon. Saya hanya tertawa kecil melihat pergerakan Doraemon yang sangat cute. Kemudia, Doraemon mengeluarkan beberapa alat dari poket ajaibnya baki membaiki sepenuhnya pesawat tersebut.

Hm, usai saja pesawatnya dibaiki, dia meminta diri untuk balik semula ke dimesi masanya. Katanya, dia terpaksa membatalkan hasratnya untuk pergi ke dunia ais, 800,000 tahun kebelakang. Sebab perjalan ke sana memakan masa 11 jam lebih.

Sebelum balik, dia ada menawarkan pertolongan untuk saya. Sebab saya dah tolong dia, so dia nak tolong saya balik. Hehe, saya tersipu-sipu malu. Saya berbisik dalam hati, “Hm, masa ni lah aku kene ambik peluang”. Akhirnya, saya meminta Doraemon untuk membawa saya ke dunia 7 tahun kebelakang. Saya nak tengok apa yang terjadi kat MMU.

Tanpa membuang masa, dia mengajak saya naik pesawat tu dan meminta saya memakai tali keselamatan. Katanya, kelajuan pesawat ni adalah 40,000 km/minit. Saya cuak. Perjalan lebih kurang 20 minit, pada pukul 7.10 pm saya akhirnya tiba di sebuah tapak pembinaan. Ixora ! wah, Ixora dalam proses pembinaan. Masa tu hamper 17 % baru siap. Doraemon cakap ni adalah taun 2003. Sya mengangguk kebingungan. Kemudian, saya meminta jasa baik doraemon untuk tunggu sebentar. Saya nak tengok keadaan kampus MMU. Disamping tu, saya minta kat dia “Pintu Kemana Sahaja”. Sebab saya bercadang untuk meninjau juga aktiviti2 lain selain hari tersebut. Dia tersenyum dan bagi alat hebat tu. Saya meminta dia menunggu saya sekejap.“Hm, takde masalah. Saya ada bilik yang boleh mengentikan masa. Awak pergi lah kemana yang awak nak pergi. Bila masuk ke dalamnya masa saya berbeza dengan masa diluar bilik. Bla..bla..”.

Saya meniggalkan Doraemon mengomel seorangan. Saya sudah tidak sabar2 lagi untuk ke dalam kampus. Bila lalu je main hall, Nampak macam meriah semacam. Ramai je orang Melayu Islam. Diorang pakai baju yang lawa-lawa. Macam ada program je. Rupa-rupanya ada konsert nasyid. Wah, sangat meriah waktu tu. Hehe, saya masuk, snap beberapa gambar.







Hehe, saya snap menggunakan kamera hp kesayangan. Saya perlu cepat, takleh lama kat sini. Sebab final exam lagi 3 minggu. banyak lagi tempat yang saya nak tengok. Saya pergi ke belakang main hall untuk gunakan Pintu Kemana Sahaja. Saya nak ke IU Dinner pada tahun yang sama, 2003. Jeng..jeng..saya sampai. Semua yang ada dalam majlis tu tengok saya. Saya buat tak tahu je, cover2 sikit.





Ok, melompat ke tahun 2005 pulak. tahun 2004 terpaksa saya skip beberapa program, sebab saya tak leh selalu kerap muncul pada setiap tahun. nanti ada orang syak. So, saya banyak tinggalkan tahun 2004 dan terus melompat ke tahun 2005 :)
banyak yang berlaku dalam tahun ni. Memang menarik. Zaman ni Akhi Poxsue yang jadi president. Saya cuba pura-pura buat sebagai stranger. Namun, abg Hamdan dah mula syak. "Asyik kitorang ada program, ada muka enta. Asyik ada muka enta, ada je program. Enta ni SB ke?", abg Hamdan membebel. Saya buat dek je. Tengoklah, beberapa gambar saya sempat snap.


Bekok X-Challenge !




Appreciation Gathering




Iftar (Berbuka Puasa)






Kuparoh (Kursus Penghayatan Rohani)






Usrah Bowling




Tamrin






Usrah Umum



Jom pi Umbai (2004)



Saya meneruskan perjalanan ke tahun 2006. tahun 2005 betul-betul meninggalkan banyak makna buat saya. Walaupun saya bukan tanzim pada waktu itu, namun, saya dapat merasai ukhuwah antara mereka. Tahun 2006 insyaAllah lagi mantap !

IU Dinner




Kuparoh (Kursus Penghayatan Rohani)





Festival Nasyid






Mukhayyam Tarbawi




IU X-Challenge 2



Gambar yang akhir sekali ni saya juga yang tangkap. Diorang ingat saya ni pemandu bot kot? Abg Hamdan tengok saya semacam. tak habis habis dengan teori, "Asyik kitorang ada program, ada muka enta. Asyik ada muka enta, ada je program." Saya buat tak tahu sekali lagi. Padahal saya Vice President IU 2009/2010, datang dari masa depan untuk mencedok segala kekuatan semangat, ketinggian tarbiyah, amal jamai'e, amal islami, dll yang diorang ada. Saya kembali ke tahun 2003 dan kami meniggalkan MMU pada jam 11.10 pm. Dalam perjalanan pulang ke time-frame 2010 iaitu zaman saya yang asal, saya sempat bertanya kepada Doraemon apakah formula untuk maju ke hadapan? Dia menjawab, "Awak harus ada pemikiran 10 tahun ke hadapan!".

Sesampainya saya di Bukit Beruang, saya terus mencapai laptop dan buku diari. Menyimpan apa yang telah saya dapat dalam buku diari. ia sangat personal. Hanya sebahagian kecil saya simpan dalam diari maya, Dimensi Minda.

p/s ~ saya makin pening dengan plot cerita saya dan doraemon. Maaf kalau ada salah silap kawan2. Dari hujung rambut, ke hujung kuku, hehe. Ini juga insyaAllah menjadi khulasah entry buat sesi akademik kali ini. Final exam dah hampir. Doakan kejayaan kita semua :)

حظا سعيدا

Budayakan Brainstorming
2:03:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin

Bila kita menyebut tentang brainstorming, ia berkait rapat dengan konsep ijtihad. Ijtihad bermakna put all of our effort on our mind progressing. Dengan kata lain, seorang brainstormer bolehlah kita anggap sebagai mujtahid, pemikir, think tank kepada sesuatu perancangan dalam gerak kerja jamaah.

Brainstorming dalam jamaah adalah suatu proses bagaimana kita memanfaatkan akal yang telah dikurniakan oleh ALLAH (generate our mind) dalam merangka sesuatu perancangan. Semakin kuat seorang brainstormer generate idea dengan baik, kita akan dapat capai suatu keputusan yang kritikal dan baru, tanpa menjadi pak turut kepada idea-idea yang lampau.

Sesi brainstorming yang baik ialah dengan menanggalkan baju-baju jawatan, taklifan atau entiti kelompok yang diwakili. Dengan kata lain, jangan ada sebarang pandangan yang dikeluarkan atas sentimen mahupun kepentingan jawatan, taklifan mahupun entiti kelompok yang diwakili. Khususnya individu personal brainstormer itu sendiri. Maklumat dan pandangan perlulah dilihat sebagai suatu yang objektif, genuine, tidak bias, dan terjamin keasliannya.

Dilema yang seringkali memerangkap sesi brainstorming ialah ego dan bias dalam mempertahankan pandangan yang mewakili statusnya, dipengaruhi emosi sehingga meninggalkan rasional, gagal menyatakan kebenaran itu benar dan kesalahan itu salah kerana suasana hierarki kepimpinan tidak dapat dibuang. Akibatnya, keputusan tidak masak kerana tiada ketelusan dan keaslian semasa memberi pandangan

Dalam sesi brainstorming, semua cadangan adalah mungkin dan berpotensi. Seorang brainstormer akan memaksa akalnya untuk mengeluarkan idea-idea yang mencapah bahkan idea yang di luar kotak adalah sangat digalakkan. Jangan sekat idea-idea yang cuba dikeluarkan oleh brainstormer walaupun idea yang diberikan kelihatan tidak logik atau tidak sesuai. Ini akan merencatkan potensi yang ada pada brainstormer. Kadangkala, sampai kepada suatu tahap di mana idea yang dikeluarkan oleh brainstormer seolah-olah idea yang dangkal, bodoh, tidak logik dan gila! Tidak mengapa selagi ia masih lagi dalam kerangka proses percambahan idea kerana kadangkala pandangan sebegini berkemungkinan menjadi idea yang paling realistik dan tajam yang mungkin tidak pernah kita fikirkan.

Seelok-eloknya, sesi brainstorming dihadiri oleh orang lama atau mereka yang ahli dan berpengalaman yang mampu memberikan maklumat, data dan tasawur terhadap subjek yang ingin dibincangkan. Namun awas, idea-idea lampau dilihat oleh seorang brainstormer dalam suatu sesi brainstorming hanyalah sebagai suatu fakta sejarah yang objektif. Dengan mengambil kira ia sebagai suatu maklumat, brainstormer akan mencari suatu jalan dan keputusan yang paling ideal untuk masa kini. Elakkan daripada bertaklid membuta tuli kerana ia akan melahirkan brainstormer yang malas dan mematikan potensi akal untuk berfikir sesuatu yang baru. Apabila malas berfikir, kita akan jadi malas berijtihad. Apabila malas berijtihad, kita tidak akan mampu menemui strategi baru dan tidak dapat membuat sebarang perubahan kearah yang lebih baik . Sebab itu kita lihat strategi dan aksi-aksi yang dibuat oleh gerakan mahasiswa seringkali menjadi langkah ikutan parti-parti politik nasional.

Kaedah brainstorming yang baik ialah dengan cara setiap brainstromer memakai kasut yang pelbagai agar pandangan dan cadangan yang diberikan lebih tepat dan mencakupi kepelbagaian kelompok yang terlibat. Dalam membincangkan sesuatu subjek kemungkinan keputusan yang terhasil akan berhadapan dengan beberapa kelompok seperti pimpinan, ahli jamaah, pro, mad’u, musuh, pentadbiran universiti, fundementalis, modenis, dan lain-lain.


= )
8:28:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin




Study Kes
1:52:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin
Selesai saja buat report malam tadi, saya terus mencapai katil. Dek kerana kepenatan setelah seharian 'menjalar' atas muka bumi ni. Saya cuba untuk tidur namun otak masih berputar ligat memikirkan beberapa masalah yang timbul kebelakangan ini. Walaupun masalah ni tampak kecil, pun begitu jika dibuat pemerhatian secara halus, ia mempunyai beberapa segmentasi yang perlu ditangani secara baik.

Study Kes 1 ;

Aisyah seorang yang sangat aktif bergiat dalam persatuan. Banyak persatuan, badan-badan pelajar yang dia ikuti. Suatu hari, Aisyah melepaskan kebimbangan, bagaimanakah cara untuk meletakkan keutamaan apabila dia terpaksa membuat keputusan sama ada untuk ke program tamrin yang dianjurkan oleh sebuah persatuan islam, atau ke program sukan tahunan anjuran MPP di sebuah kampus. Masalah yang timbul adalah, Aisyah merupakan Hicom dalam barisan komiti program sukan tahunan itu, dan dia diperlukan semasa program itu sedang berjalan. Dalam masa yang sama Aisyah ingin ke program tamrin tersebut. Aisyah kini dalam dilema. Apa yang perlu Aisyah buat ?

Study Kes 2 ;

Kelab bahasa di sebuah kampus menghadapi beberapa masalah kritikal. Iaitu, kekurangan tenaga lelaki bagi menggantikan barisan kepimpinan kelab pada sidang hadapan. Tenaga perempuan ramai, tiada masalah. Presiden kelab tersebut, Zamir, telah mengadakan perbincagan khas bagi menangani kemelut ini. Dalam perbicangan itu, ada suara-suara yang mengatakan ;

1. perempuan ramai, tapi tidak pandai berdikari.
2. perempuan banyak idea, tapi gerak kerja zero. Sembang deras.
3. Perempuan tidak mampu memipin dengan baik.
4. lelaki dah la sedikit, slow dan manja pulak tu.
5. lelaki sedikit, kerja berterabur dan tidak sistematik. Sembang deras.

Situasi ini hanya meletakkan Zamir dalam kepinga-pingaan yang berpanjangan. Kerana, harapan Zamir mahu melihat kelabnya itu pergi lebih jauh dan kembali bertenaga agar kelabnya itu mampu memainkan peranan sebagai sebuah wadah yang unggul dan memberi impak kepada seluruh masyarakat kampus. Zamir dihinggap seribu satu tanda tanya..

Persoalan yang timbul ini adalah benar. Pada hemat anda bagaimana?