IF YOU HAVE NEVER FAIL, YOU HAVE NEVER LEARN
3:45:00 PM | Author: Nik Muhammad AminSaya sungguh tertarik dengan video klip yang ringkas dan padat ini.

Ia memberi semangat pada saya, yosh !

Ia memaparkan beberapa nama tersohor di peringkat antarabangsa dalam bidang masing-masing. Mereka telah banyak menyumbang sesuatu yang bernilai kepada masyarakat dan dunia.

Keupayaan mereka dalam bidang yang mereka ceburi telah banyak memberikan kesan yang besar kepada masyarakat dan menjadikan mereka luar biasa.

Mereka pernah gagal, tapi mereka tidak pernah berhenti mencuba.

Mereka cekal dan gigih.

Mereka tidak kenal erti putus asa.

Mereka tabah.

Mereka berani mencuba.

Mereka optimistik.

Mereka berfikiran jauh.

Mereka berjiwa besar.

Mereka berani mengoyak tradisi dan status-quo.

Akhirnya, mereka menjadi idola dunia.

Antaranya ;

Abraham Lincoln
Mantan Presiden AmericaMichael Jordan
Pemain basketball dunia


Nick Vujicic
Motivator

Thomas Edison
Inventor

Amin al-Zanki
I wanna be somebody


Mari kita kembali ke negara kita sendiri. sebagai seorang pelajar, Dr Mahathir Mohamed gagal terpilih untuk diberi biasiswa melanjutkan pelajarannya ke luar negara dan hanya mendapat temapt belajar di dalam negeri, waktu itu di Singapura dan berjaya lulus sebagai doktor perubatan. Seorang tokoh cendekiawan Melayu yang luar biasa ialah Anwar Ibrahim. Semasa di sekolah beliau gagal memasuki aliran sains, dan seperti Dr Mahathir juga, beliau gagal terpilih belajar di luar negara, dan hanya belajar di Universiti Malaya, di situ pun beliau mengulang setahun. Beliau menubuhkan sebuah persatuan belia yang paling berpengaruh di negara iniaitu Angkatan Belia Islam Malaysia. Persatuna ini sekarang mempunyai hampir 400 buah tadika dan sekolah di seluruh negara yang dikendalikan oleh ahli-ahli persatuan itu.

Sekadar menyebut satu lagi nama, barangkali tidak ada remaja Melayu yang tidak pernah menikmati kelazatan burger berjenama Ramly Burger. Kini En. Ramly bin Mokni ialah pengeluar burger yang terbesar di Malaysia dengan nilai jualan RM50 juta setahun. Beliau hanya setakat lulus Sijil Pelajaran Malasi dan tidak pernah memasuki mana-mana universiti.

Tertarik dengan beberapa ayat yang memberi semangat dari seorang kenalan dari IIUM, aktivis dakwah kampus Maaruf Club, juga mantan pengerusi SIGMA, Ustazah Rafidah Jannah.

Sebenarnya semua orang bisa menjadi tokoh yang berpengaruh dalam apa jua bidang bergantung kepada usaha dan kesungguhan untuk memajukan diri masing-masing. Jangan takut untuk melakukan perubahan untuk mencabar status quo kita. Biar apa orang kata yang penting kita jelas matlamat dan halatuju kita. Di alam kampus inilah tempat kita untuk mendapatkan banyak pengalaman. Tidak mengapa sesekali melakukan kesilapan, kerana ia bisa mematangkan lagi tindakan kita. Rendahkan hati dalam menerima kritikan sahabat-sahabat, kerana mereka bertujuan untuk menjadikan kita lebih hebat!

Apabila kita duduk semeja dengan orang-orang yang besar pengaruhnya, ambillah sebahagian semangatnya untuk kita majukan diri. Jangan rasa segan kerana mereka juga insan biasa seperti kita tapi berusaha luar biasa daripada kita. Pengalaman saya bersama sahabat-sahabat yang hebat dan pemikir banyak meninggalkan kesan dalam diri saya. Daripada merekalah saya belajar banyak skil kepimpinan seperti mengasah minda dan berani berhujah. Ya, saya bukan yang terbaik tapi tak salah kan jika saya mahu jadi yang terbaik! Semuanya terletak pada diri kita untuk melakukan perubahan.
Lagu ini saya dapat semasa jaulah saya dan beberapa sahabat ke Kelantan. Sewaktu lagu ini dimainkan, kami sedang sesat di Terengganu. Haha, cuak Umair yang tengah driving waktu itu sekitar 11pm.

Apapun, lagu dan post ini saya tujukan buat diri saya sendiri. Sebenarnya, apa-apa artikel yang saya tulis dalam Dimensi Minda ini adalah sebahagian usaha saya dalam menulis diri saya sendiri.

Yazza!

Mencari Spirit Yang Hilang :)

.