Eid Mubarak Greeting from the Excos of Usrah Institution
2:56:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin





Assalamualaikum,

We would like to take this opportunity to wish Happy Eid Mubarak to all the members of Usrah Institution (IU). It is hoped that the holy month of Ramadhan has intensified our spiritual strength as well as purified our physical, emotional and intellectual being.

We mourn the passing of Ramadhan and greet the arrival of Syawal with gratitude and appreciation for the blessing granted to us.

For those who will be travelling home for the celebration, plan your journey well to reach your destination safely. Drive carefully and be courteous on the road. Celebrate your Eid Mubarak with joy, strength your relations with others and forgive one another while aiming for continuous excellence in all endeavours.

We would also like to take this opportunity to seek forgiveness for any untoward actions which might have led to misunderstanding and misgivings whether intentionally od unintentionally.

Last but not least, since our final examination are coming as well, we would like to remind all the students not to forget our responsibility as a students to study and make a revision besides enjoying Eid Mubarak. Pray to Allah SWT for the best and awesome of our future and here after, insyaAllah. Best of luck to all of you.

Blessing of Eid Mubarak from Excos of Usrah Institution.


"Usrah is the Nucleus of Da'wah"

Nik Muhammad Amin bin Nik Muhammad Kamil
Vice President 1
Usrah Institution 0910
Multimedia University
Melaka Campus
Phone no. : 013-6285901
E-mail : zuhud_life@yahoo. com
Website : http://www.iumelaka .com/v1/


AidilFitri
4:02:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin
Universiti Ramadhan bakal ditutup, semoga kita semua beroleh ijazah Ramadhan yang terbaik dari Allah. Moga-moga kita semua mengamalkan segala teori dan latihan dalam Universiti Ramadhan ini sepanjang tahun yang akan kita rempuh kelak.



Saya mohom maaf pada semua kenalan dan taulan jika ada tersilap bicara terkasar bahasa semasa perkenalan kita. Saya hanya insan biasa dan banyak dengan salah dan silap.

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin

3:55:00 PM | Author: Nik Muhammad Amin


Kenapa Perlu Bersedih?
1:09:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin

Ujian adalah tarbiyah terbaik”

Sahabat-sahabat,
Dalam melayari bahtera kehidupan sebagai seorang manusia, ada saat dan ketikanya kita rasa begitu hebat dan kuat.. Rasa gembira dan berjaya.. Rasa beruntung! Tapi kita juga ada ketikanya rasa lemah dan hina.. Rasa sedih dan gagal.. Rasa dipinggirkan! Rasa-rasa itu normal.. Biasa.. Tapi rasa sedih itu tak harus berpanjangan.. “…jangan difikir derita akan berpanjangan, kelak akan membawa putus asa pada Tuhan…”
Kita ummah yang hebat. Allah SWT berfirman di dalam Surah Ali ‘Imran, ayat 110:
“Kamu adalah sebaik-baik ummat yang dilahirkan untuk manusia, kamu menyuruh berbuat yang makruf, mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah!.”
Mengambil ungkapan kata menarik dari seorang sahabat:
“Pilih jalan juang, bukan jalan jiwang”



Travelog Aspirasi Ramadhan
2:10:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin
Alhamdulillah, travelog aspirasi ramadhan telah berlalu dengan jayanya. Ia berlangsung di Cameron Highland. Saya ditugaskan untuk menjadi Camp Commander bagi travelog ini. Pada awalnya, andaian saya terhadap tugas sebagai camp commander ni senang ajer, tapi andaian itu kian meleset bila saya sendiri mengalami saat-saat itu. hehe..cuaca yang sangat sejuk hanya mengigit-gigit tubuh saya yang kecil ini. Nak jalan pun susah, adeh! Tambah pula, kena banyak keluarkan command, jerit dan bercakap di bulan ramadhan. Tuan President Institusi Usrah dah bagi nasihat awal-awal supaya saya tingkatkan stamina se-maxsimum mungkin.

Yang seronoknya, walaupun badan dihinggap rasa keletihan yang teramat (huhu!), tapi semua rasa-rasa tu hilang bila saya melihat adik-adik peserta. Entah kenapa..saya pun tak tahu. Mungkin sebab perasaan sayang saya pada adik-adik peserta lebih memuncak berbanding perasaan-perasaan lain. Alhamdulillah, saya awal-awal lagi dah setkan niat untuk mentarbiyah mereka. Maka senyum saya adalah senyum tarbiyah, marah dan teguran saya adalah untuk mentarbiyah, santai saya adalah untuk mengukuhkan ukhuwah, diam saya terhadap karenah mereka tanda sayang pada mereka. hehe, pening saya. entah kenapa rasa kasih dan sayang pada mereka melonjak-lonjak. Saya pun tak tau dari mana datang perasaan tu. Mungkinkah saya ni dah nak jadi bapa? erk.. (masih muda kot!)

Ni antara sebahagian kecil gambar-gambar yang saya ada. Ada banyak lagi. Nanti kalau pihak persatuan dah upload gambar-gambar travelog dalam online storage, nanti saya hebahkan. Buat masa ni, tengok je la gambar-gambar ni. Hensem dan cumel tak saya? hehe..







Buruknya Mengumpat
12:05:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin