Taman-Taman Syurga di Dunia ~
8:49:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin

JADUAL MINGGUAN KULIAH

MASJID AL-IRSHAD MMU (MELAKA)

HARI

PENYAMPAI

KELAS/MASA

ISNIN

UST MOHD NAJIB B KHASIM

(PENSYARAH MMU)

HADITH

Masa : maghrib – Isyak

SELASA

UST AHMAD B ZAINAL ABIDIN

(PENSYARAH MMU)

AYAT HUKUM

Masa : Maghrib – Isyak

RABU

UST AMSYARI B JAIS AL-HAFIZ

(JAIM)

TAJWID & TARANNUM

Masa : Maghrib – Isyak

KHAMIS

(ceramah bulanan)

UST ZAMIHAN B MAT ZIN

(ILIM)

TAUHID

Masa : Maghrib – Isyak

*1 Bulan sekali

Tarikh :

27 November 2008 / 18 Disember 2008

19 Febuari 2009 / 19 Mac 2009

09 April 2009 / 07 Mei 2009

JUMAAT

SHEIKH SALAH AL-QADERI

(Jemputan ALS)

PROCEEDING INTERPRETATION Of LOW VERSES

(Bahasa Arab)

Masa : Selepas Maghrib

*2 Minggu sekali

  • Kelas telah disambung semula bermula pada 19 November 2008
  • Ceramah bulanan Ust Zamihan akan bermula pada 27 November 2008
Assalamu'alaikum wbt,

Berikut merupakan jadual kelas pengajian ilmu yang sedang berlangsung di Masjid Al-Irsyad MMU. Saya menjemput kalian semua untuk turut sama-sama turun ke masjid, bersetentang mata dengan ustaz di bawah satu bumbung yang dipayungi jutaan malaikat memohon rahmat dan keampunan bagi orang-orang menuntut ilmu.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”
Riwayat al-Bazzar

Huraian
Pengajaran hadis:
i) Ilmu menduduki darjat yang tinggi di sisi manusia dan juga di sisi Allah S.W.T. Orang yang berilmu akan dimuliakan oleh penduduk langit dan bumi sebaliknya bagi orang yang tidak berilmu. Oleh itu setiap mukmin hendaklah berusaha mempertingkatkan kemajuan dirinya sama ada :
a) Menjadikan dirinya orang alim (berilmu) yang mengajarkan ilmunya kepada orang lain
b) Menjadi orang yang belajar (menuntut ilmu)
c) Mendengar atau mengikuti majlis-majlis ilmu.
d) Menghormati atau mencintai salah satu atau ketiga-tiga golongan di atas dengan menurut jejak langkah mereka.
ii) Dengan adanya sifat-sifat yang disebutkan di atas maka kehidupan seseorang itu akan sentiasa terjamin untuk mendapat keselamatan dan kebahagiaan jasmani atau rohani kerana ia sentiasa berada dalam jagaan ilmu pengetahuan yang memimpinnya ke jalan yang benar dan memberinya kesedaran untuk memilih antara yang baik dan yang buruk.
iii) Manakala mereka yang tidak termasuk dalam golongan tersebut atau yang dipanggil masyarakat sebagai ‘bodoh sombong’ maka mereka adalah golongan yang bakal mendapat kebinasaan kerana mereka tidak ada pimpinan yang dengannya dapat memandu kepada kebaikan melainkan hidup terumbang ambing dan tenggelam dalam kesesatan.



"Usrah is the Nucleus of Da'wah"

Nik Muhammad Amin bin Nik Muhammad Kamil
Exco
Da'wah and Tarbiyah Bureau
Usrah Institution 0809
Multimedia University
Melaka Campus
Phone no. : 013-6285901
E-mail : zuhud_life@yahoo. com
Website : http://www.iumelaka .com/v1/



saja-saja jer : Flat Earth Theory
12:47:00 AM | Author: Nik Muhammad Amin

adakah ini gambaran flat earth ?? ngee ~~ seram kot !


Dalam satu perbincangan ilmiah, kitorang ada sentuh bab bentuk bumi yang sebenarnya tau. Then aku mencelah. Beri sikit pendapat laa, yang ada satu theory yang mengatakan bahawa bumi tu rata. Ia dipanggil Flat Earth Theory. Kitorang teruskan perbincangan, agak menarik bincang bab-bab macam ni. 5 jam discussion focus bab ni pon takper..aku rela beb.

Ada sorang hamba Allah yang keluarkan satu ayat alQuran, ayat 6 daripada surah An-naba', " Bukankah Kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan?"..tapi dia kata, wallau'alam laa. mungkin juga ayat tu ada yang tersirat.


Member haku sorang ni pulak bagi kaedah mantik laa kononnya, "cuba bayangkan sekor semut yang dok atas bola yang besar, dia nampak flat jer, tapi hakikatnya bumi sfera !, so sama laa macam kita dok atas bumi ni"..


Aku mencelah lagi, "sebenarnya saya rasa, kita dok kat bumi ditipu dek angkasawan tak?? NASA yang bertanggungjawab sorokkan info tentang bumi ni."..
Otak dan akal aku berputar laju, pikir kot-kot dapat jawab theory ni..cheewah. Setahu aku dulu gallileo gallilei (saintis yang bina telescope) laa yang kuarkan statement yang bumi adalah pusat kepada earth. tapi pendapat beliau ditentang dan dia dibunuh !

aku balik rumah, terus jer google google internet bab flat earth theory ni. bukan apa, just curious ! aku google dalam wikipedia, kot-kot jumpa jawapan tentang theory ni..then klik laa forum sepupu aku, atasbawah.com..haha jumpa pon ! baca dan terus baca lagi.. kepala dah fenin macam lalat.. aku rest jap, dan berhasrat nak kaji lagi bab flat earth ni kemudian hari..aku tutup laptop dan buka buku, study...

Pokoknya, apa yang aku nak sampaikan eh? aku pon tak tahu (huhu!)..gurau jer !


1) sahutlah seruan Allah daripada surah Al-Alaq yang menyuruh kita belajar dan mengkaji.
- tak ramai yang suka mengkaji terutama umat melayu. bukan nak hina, tapi tu adalah hakikat yang tak pernah berubah sejak sekian lamanya.

2) bila kita kaji, kita tahu dan kita tak mudah ditipu. - orang barat dari dulu lagi dok rancang macam2 benda untuk jatuhkan islam. kita ja tatau semua tu.

3) sudahkah anda baca bab theory flat earth?